Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017 Αμφιθέατρο Maroussi Plaza

Ταυτότητα συνεδρίου

Η κλιματική αλλαγή λόγω εκπομπών αερίων θερμοκηπίου παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση της εποχής, με σημαντικές επιπτώσεις στο φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Έχει όντως επιδεινωθεί η κλιματική αλλαγή; Aν ναι, σε ποιο βαθμό η αλλαγή αυτή είναι ανθρωπογενής; Η επιστημονική κοινότητα απαντά κατά μεγάλη πλειοψηφία «ναι» και στα δύο ερωτήματα, παρά το ότι οι παγετώνες έλιωναν χιλιάδες χρόνια πριν από οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η διεθνής κοινότητα έχει συμφωνήσει η μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην υπερβεί τους 2°C σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου και η ΕΕ και άλλες χώρες θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές με τον τριπλό στόχο [1] ‘ενσωμάτωση’ του κόστους των εκπομπών, [2] αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών και [3] εξοικονόμηση ενέργειας, με την Κίνα μετά το φετινό Davos να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο. Στον αντίποδα βρίσκονται μεγάλοι βιομηχανικοί παίκτες όπως οι ΗΠΑ του Τραμπ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η γειτονική μας Τουρκία, αλλά και η Ρωσία η οποία μάλιστα ελπίζει να ωφεληθεί από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου εν όψει της εξόδου από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εκπομπών λόγω του Brexit.

Οι κλάδοι που κυρίως στοχοποιούνται για σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι η μεταποίηση, η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες, οι μεταφορές και η γεωργία. Τεράστιο εύρος επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα επηρεαστεί από τις συνέπειες πολιτικών όπως η εμπορία ή η φορολόγηση εκπομπών. Επιχειρήσεις που εύκολα μεταφέρονται ίσως εγκαταλείψουν την ΕΕ, ενώ όσες είναι καθαρά τοπικές θα υποστούν αύξηση κόστους και γραφειοκρατική επιβάρυνση. Κυρίως θα πληγούν η ΔΕΗ, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, όλες οι ενεργοβόρες δραστηριότητες όπως η χαλυβουργία, τα μεταλλεία, η μεταλλουργία, τα λιπάσματα, η τσιμεντοβιομηχανία, η υαλουργία, η ασβεστοποιία, τα διυλιστήρια, οι μεταφορές (χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες), καθώς και η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Αντίθετα, σε άλλους κλάδους θα παρουσιασθούν επενδυτικές ευκαιρίες: εναλλακτικά καύσιμα, ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές (ηλιακή, αιολική, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα, βιοαέριο, γεωθερμία καθώς και η χωροταξία τους) και από πυρηνικά, ενεργειακή αποδοτικότητα π.χ. στα κτήρια, μείωση ή/και επαναχρησιμοποίηση απορριπτόμενης θερμικής ενέργειας, αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και διοξειδίου του άνθρακα, ηλεκτρικά οχήματα και, βεβαίως, προϊόντα του νέου αυτού τομέα όπως χρηματοπιστωτικοί οίκοι και funds, έμποροι και χρηματιστήρια ενέργειας, εμπορία πράσινων πιστοποιητικών, και ελεγκτικές/δικηγορικές/συμβουλευτικές εταιρείες, που θα ειδικευθούν σε σχετικές κανονιστικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Στη χώρα μας γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση τόσο για τις πολιτικές κλιματικής αλλαγής, όσο και τις επιμέρους επιπτώσεις σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Με κεντρικό γνώμονα την ανάγκη των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων για διάχυση γνώσης πάνω στις νέες πολιτικές, τεχνολογίες και υπηρεσίες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ως προς τις επιπτώσεις των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, το Plant της Boussias Communications και η Natural Resources PC διοργανώνουν το πρώτο Climate Change Conference στη χώρα μας.

Δείτε τους όρους χρήσης. Επικοινωνήστε μαζί μας.

© 2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, T:210 6617777, F:210 6617778

Designed by Boussias
New Media Team